Autoholisti

Poimintoja Autouutiset-lehden ja Automerkit.fi-verkkopalvelun tarinaviidakosta.

Ennakoiva huolto tulee halvemmaksi kuin myöhästynyt huolto

Kun ensimmäiset digitaaliset mittaristot ilmestyivät muutamaan automalliin, en uskonut sellaisten yleistyvän saati kestävän pohjolan pakkasia. 

Toisin kävi, nyt mekaanisesti toimivat mittareiden neulat tuntuvat jo vanhanaikaisilta. Parhaimpien virtuaalimittaristojen näkymän voi järjestellä juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Näytettävät tiedot, värimaailma ja taustakuvat palvelevat kuljettajaa yksilöllisesti.

Tämä on hyvä esimerkki kehityksestä, jota autoissa tapahtuu jatkuvasti. Aikoinaan ilmastointi ja sähkötoimiset ikkunat olivat turhakkeita ja ylipäätään tilattavissa vain kalleimpiin autoihin. Nyt ne kuuluvat karvalakkimalleihinkin.

Mitähän seuraavaksi? Kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat tänään niitä valtteja, joilla autonhankintaa suunnittelevia kosiskellaan. Etäisyyden edelläajavaan pitävä vakionopeussäädin erottaa edistyksellisen auton rahvaasta. Luksusautot ajavat jo ainakin jonkin matkaa kokonaan itsestään, jos kuljettaja uskaltaa antaa luvan. Aktiiviset ja passiiviset turvajärjestelmät vähentävät tehokkaasti liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden määriä.

Valitettavasti yksi asia ei ole autoissa kokenut suurta kehitysloikkaa parempaan suuntaan. Teknisten vikojen määrä ei ainakaan lukijoilta tulevan palautteen valossa näyttäisi olevan laskussa.

Tähän auttaa asiantunteva huolto, ja usein viat johtuvatkin sen puutteesta. Näinä taloudellisesti vaikeina aikoina houkutus tinkiä auton huollosta on suuri. Jos autolla on käyttöä, on se kuitenkin säästämistä väärässä paikassa. Hoitamaton pikkuvika poikii helposti muita vikoja. Hyvä esimerkkejä tästä ovat käyntihäiriöt tai vaikkapa pieni mutta jatkuva öljyvuoto.

Erityisen tärkeää auton huolto on näin syksyllä. Juuri nyt on oikea aika varmistaa, että auto on valmiina tulevan talven pakkasiin.

Ennakoiva huolto tulee halvemmaksi kuin myöhästynyt huolto. Se on periaate, joka pätee sekä auton tekniikkaan että korin kuntoon. Ajoissa tehty ruostesuojaus pitää pellit ehjinä ja auton jälleenmyyntiarvon korkeana.


Mitä sinä tekisit säästetyllä rahasummalla?
Kannattaako auto ostaa tutulta? Luotanko kaverin s...