WLBlogi on autoilu- ja liikenneblogi, naisen kirjoittamana.

Blogi sisältää nähtyä, koettua, kuultua, luettua ja omia mielipiteitäni liikenteestä ja autoilusta. Sekä tietysti myös hyödyllistä tietoa ja vinkkejä. Tervetuloa!

Ajankohtaista liikenteessä.


Syksy on saapunut myös liikenteeseen. Tämä tuo jälleen mukanaan myös huomioitavia asioita niin liikenteen kuin auton itsensä suhteen. Kun vuodenaika vaihtuu on myös auto laitettava olosuhteiden mukaiseen kuntoon. Nyt alkaa olla viime hetket tehdä autoon ns. syyshuolto. Tässä jutussa vinkit auton syyshuoltoon, sekä asiaa liikenteen olosuhteiden muutoksista. 

Hirvieläinten metsästys alkoi jälleen lauantaina 26.9. ja jatkuu aina joulukuun lopulle asti. Metsästys saa hirvieläimet tottakai liikkeelle ja kasvattaa riskiä joutua kolariin niiden kanssa. Vaikka alueella olisi käynnissä vain hirvenmetsästys, saa toiminta liikkeelle myös peurat ja kauriit. Lisäksi hirvillä on nyt myös kiima-aika, joten varsinkin uros hirvillä on pää sekaisin tänä aikana oikein huolella. Olemmehan saaneet jo lukea iltapäivälehdistä lehmiä heilastelemassa käyneestä hirvestä :) Joten liikenteessä kannattaa noudattaa nyt erityistä tarkkaavaisuutta, etenkin näinä ensimmäisinä metsästyskuukausina. Vaikkakin useat Eteläisen Suomen seurat eivät ole vielä aloittaneet jahtikauttaan mm. lämpimien ilmojen takia. 
Mikäli havaitset liikenteessä seuraavanlaisen merkin, kannattaa olla erityisen tarkkana. Tielle voi hirvieläinten lisäksi juosta myös koira.

Lähde:riistakeskus


Nyt on siis myös korkea-aika tehdä tai teettää autoon syyshuolto. Tässä tärkeimmät vinkit niille jotka päättävät tehdä huollon itse.

Jos auton aikoo vahata itse ulkona, nyt alkaa olla siihen viimeiset hetket. Vahaus pitäisi pystyä suorittamaan kuivalla ilmalla ja niin, että ainakaan seuraavaan vuorokauteen ei sataisi vettä vahatulle pinnalle. Ajovalojen kunto tulisi tarkistaa. Palaneet lamput vaihdetaan uusiin.Pyyhkijänsulkien kunto tulisi myös tarkistaa. Syksyllä hyväkuntoisten sulkien tarve korostuu, kun illat pimenevät ja vettä tulee enemmän ja vähemmän. Hyvä näkyvyys on turvallisen ajon tärkeimpiä asioita. Myös hyvät renkaat ovat pakolliset syyssateilla. Kesärenkaiden minimi urasyvyys on 1,6mm., mutta todellisuudessa noilla urilla ei vesikelillä ole mitään virkaa. 1,6mm. urilla auto voi lähteä vesiliirtoon jo alle 60 vauhdissa. Turvallinen urasyvyys on vähintään 4mm. Vaikka päivisin olisikin vielä yli 10 lämmintä, voi lämpötila yöllä käväistä jo pakkasen puolella. Siksi olisikin hyvä lisätä ikkunanpesuaine säiliöön vähän jytympää ainetta, ettei pakkanen pääse yllättämään. Muutenkin on hyvä sadekeleillä huolehtia, että säiliössä on aina ainetta.Mikäli autoa säilytetään ulkona, on kosteus voinut päästä yöllä autoon sisälle ja ikkunat ovat aamulla sisäpuolelta hiessä. Tämän vuoksi sisätilanlämmittimen voi ottaa jo käyttöön. Samalla lämpenee myös moottori ja onkin suositeltavaa aloittaa lämmitys, kun lämpötila laskee +5 asteeseen.
Näillä toimenpiteillä saa ajeltua turvallisesti ainakin seuraavan kuukauden-kaksi, jonka jälkeen on talvihuollon aika.


Lopuksi vielä pieni muistutus autoilijoille, johon olen kiinnittänyt huomioita paljon pitkää matkaa ajaessani:
Kun valitsette itsellenne sopivan ajonopeuden maantiellä, oli se sitten juuri se suurin sallittu, tai 10km/h alle sen.  
Pitäkää valitsemanne nopeus samana myös silloin, kun ajatte ohituskaistalla, ettekä aio ohittaa. Tai kun joku muutoin aikoo teidät ohittaa.
Valitettavasti liian usein näkee tilanteita joissa ajonopeus on 10km/h alle suurimman sallitun, mutta kun alkaa ohituskaista, nopeus nouseekin 10km/h yli suurimman sallitun. Kun kaista päättyy, palataan takaisin aiempaan nopeuteen. Vastaavasti kun joku haluaa lähteä ohitukseen, nopeus nousee samalla tavalla. Tämä tapa on todella harmillinen ja pakottaa ohittajan ajamaan ylinopeutta, tai siirtämään ohituksensa normaalille tieosuudelle, turvallisemman ohituskaistan sijasta. 
Tieliikennelaki sanoo asiasta näin:
"Ohitettavan on, havaittuaan ohituksen vasemmalta, pysyteltävä niin oikealla kuin se muu liikenne ja olosuhteet huomioon ottaen on mahdollista, eikä hän saa lisätä nopeutta."Asiallista ajamista ja hyvää syksyä kaikille!

Auto talvikuntoon
Pärjäänkö yksin autokaupassa?