Ovatko kesärenkaasi kunnossa? Tarkasta ainakin nämä

Tyypillisessä suomalaisessa kesäsäässä eli vesisateella renkaiden kunto korostuu entisestään. Erityisesti matala urasyvyys heikentää ajoturvallisuutta merkittävästi. Tekniikan Maailma teki saman havainnon testatessaan (TM 16/2016) kesärenkaiden jarrutusmatkoja. Jarrutusmatkoja testattiin märällä tiellä 80 kilometrin tuntinopeudella.

Testin mukaan kuluneen, urasyvyydeltään kaksimillimetriä olevan renkaan jarrutusmatka on noin 12 metriä pidempi kuin uuden kesärenkaan. Käytännössä se tarkoittaa että kuluneella renkaalla ajettaessa jarrutusmatka on noin kolme auton mittaa pidempi kuin uudella renkaalla, jossa urasyvyyttä on seitsemän millimetriä. Vauhtia oli vielä 45 km/h kohdassa, jossa auto pysähtyi uusilla renkailla. Testissä mukana ollut uusi talvirengas eli pehmeä kitkarengas ei pärjännyt sadekelillä edes loppuun ajetulle kesärenkaalle.

Tarkasta ainakin nämä

  1. Tarkista urasyvyys. Lain mukaan kesärenkaan urasyvyyden minimiraja on 1,6 mm. Nokian Renkaiden asiantuntijat suosittelevat kuitenkin urasyvyydeksi vähintään neljää millimetriä, sillä sitä matalampi urasyvyys heikentää renkaan turvallisuutta huomattavasti. Matala urasyvyys herkistää auton myös vaaralliselle vesiliirrolle.
  2. Tarkista renkaiden sivupinnat ja kulutuspinta. Pinnat kannattaa silmäillä halkeamien, lohkeamien, pistojen tai epänormaalien pattien varalta, sillä ne saattavat vaikuttaa renkaan kestävyyteen.
  3. Tarkista pääurat. Pääuriin mahdollisesti juuttuneet isommat kivet porautuvat ajon aikana yhä syvemmälle renkaaseen ja saattavat aiheuttaa rengasvaurion. Kivet voi poistaa varovasti vaikka ruuvimeisselillä.
  4. Tarkista renkaiden kulumismuoto. Jos auton ohjauskulmissa on ongelmia, saattaa rengas kulua epätasaisesti ja normaalia nopeammin. Epätasaisesti kulunut rengas aiheuttaa epävakautta ja haittaa ajomukavuutta.
  5. Tarkista, että kaikki renkaat ovat kuluneet tasaisesti.  Auton alla olevien renkaiden paikkoja on hyvä vaihtaa tasaisin väliajoin, jotta ne kuluvat mahdollisimman samaa tahtia, sillä tasaisesti kulunut rengassetti lisää auton hallittavuutta. Yleensä vetorenkaat kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivät. Saman tasoiset renkaat voi kierrättää etuakselilta taka-akselille. Turvallisuutta ajatellen kaksi parempikuntoista rengasta kannattaa käyttää takarenkaina.
  6. Tarkista renkaiden ilmanpaineet. Ilmanpaineet on hyvä tarkistaa säännöllisesti, sillä oikeapaineinen rengas lisää auton hallittavuutta sekä lyhentää jarrutusmatkaa. Liian pieni rengaspaine näkyy myös kukkarossa, sillä vajaapaineisilla renkailla ajelu rasittaa rengasrakennetta ja kuluttaa polttoainetta huomattavasti enemmän.

- Kesärenkaiden kunto on saatettu tarkistaa viimeksi edellisenä keväänä alle laitettaessa. Tämän jälkeen niillä on voitu ajaa tuhansia kilometrejä kuoppaisilla maanteillä tai kivisillä mökkipoluilla. Renkaat ovat tärkeä osa auton turvallisuutta, eikä niiden kunnosta kannata koskaan tinkiä, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri muistuttaa.

Lähde: Nokian Renkaat