Automerkit.fi - Mikä meitä liikuttaa [980x120]

Automerkit.fi
Perjantai 25.4.2014, Helsinki [Vaihda]

Mainos: Keski-panoraama 980x120

Automerkit.fi - Mikä meitä liikuttaa [980x400]News List 0-1

Automatkalijan ABC Venäjälle (3/3): Pää kylmänä liikenteessä

Kirjoitettu 16.09.2008 08:51 Katariina Kääpä
Luokat: CLUBi  CLUBi 

Automatkalijan ABC Venäjälle (3/3): Pää kylmänä liikenteessä

Venäjän liikenteessä pärjää terveellä järjellä. Huomiota herättämätön auto ei houkuttele varkaita. Miliisille on aina oltava kohtelias.

Automerkit.fi antaa kolmiosaisessa artikkelisarjassaan eväät onnistuneelle automatkalle Venäjälle. Vinkkejä ja neuvoja kertoo kokenut Venäjän-autoilija Johannes Saari.

Juttusarjan kolmannen osan aiheena on liikenne ja turvallisuus.

Liikennekulttuuri

Liikenne Venäjällä on usein arvaamatonta ja nopeudet olosuhteisiin nähden suuria. Sääntöjä ei noudateta. Eteen ja taakse on katsottava herkeämättä. Koskaan ei tiedä mitä edestä – tai takaa – tulee.

- Tarpeettomia riskejä ei tule ottaa. Suomalainen ajattelu, että olemme kaikki tasa-arvoisia liikenteessä ei päde. Liikkeellä on paljon kuskeja, joiden mielestä mitkään säännöt eivät koske heitä, Saari listaa.

- Omia oikeuksia ei kannata lähteä väkisin puolustamaan, vaikka olisikin oikeassa. Oma tappio on nieltävä nöyrästi ja löydettävä oma paikkansa liikenteessä, hän jatkaa.

Nopeusrajoitukset ovat taajamassa 60, maantiellä 90 ja moottoritiellä 110 kilometriä tunnissa.

Miliisi

Miliisejä on Venäjällä paljon. He ratsaavat autoja niin liikenteessä kuin tienvarsien miliisiasemilla, joita on tiheässä. On hyvin todennäköistä, että ulkomainen autoilija joutuu miliisin kanssa tekemisiin.

- Jos ei muuta, pikkupaikkakunnan utelias seriffi voi pysäyttää ulkomaisen auton vain kuullakseen hyvän tarinan, mistä auto on tulossa ja mihin matkalla, Saari naurahtaa.

Liikennesäännöt muuttuvat Venäjällä jatkuvasti. Saaren mukaan viime aikoina miliisin painopiste on ollut ylinopeuksissa ja sulkuviivan rikkomisessa.

- Kannattaa varoa paikkoja, jossa on suhteettoman pieni nopeusrajoitus tai yllättävä sulkuviiva tyhjyyden keskellä, hän varoittaa.

Jutut tekaistuista sakoista ovat arkipäivää. Saari sai ylinopeussakot, kun korjasi autoaan tien varressa. Miliisi väitti hänen ajaneen ylinopeutta, vaikka mies seisoi pientareella auton akku kädessään.

Venäjän sakkojärjestelmä muuttui vuoden alussa. Toisin kuin ennen, miliisi ei nykyään saa enää periä sakkoja käteisellä tien päällä. Sakot on maksettava pankkiin miliisin antamalla kuitilla. Ulkomaiselle turistille tämä on hankalaa ja aikaa vievää.

Ja toisaalta, muutos tapahtuu hitaasti. Vanha käytäntö elää edelleen vahvana.

Jos sakoissa kyse on pienestä rikkomuksesta, ja on kiire eteenpäin, Saaren vinkkinä on kohtelias keskustelu miliisin kanssa.

Tietämättömän näköisenä voi kysyä, saako sakon hoitaa käteisellä saman tien. Keskustelua varten kannattaa opetella etukäteen muutama tarpeellinen sana ja fraasi. Usein ymmärrys syntyy yksinkertaisella englannillakin: Bank? Pay here?

- Sanaa lahjonta tai mitään muuta siihen viittaavaa ilmaisua pitää ehdottomasti välttää. Ylipäätään miliisille tulee aina olla ehdottoman kohtelias, Saari painottaa.

- Eikä rahaa kannata näyttää, se tulkitaan lahjonnaksi. Rahaa maksetaan, vasta jos miliisi suostuu ottamaan sitä vastaan ja ilmoittaa maksettavan summan. Silloinkin maksetaan hienotunteisesti ja huomaamattomasti poissa ohikulkijoiden silmistä, esimerkiksi miliisin autossa tai sen takana, hän jatkaa.

Sakot pikkurikkeistä Venäjällä liikkuvat Saaren mukaan 300–1000 ruplan kieppeillä (noin 8-27 euroa). Jos poliisi ehdottaa maksimissaan tuhatta ruplaa paikan päällä maksettavaksi, suosittaa Saari tarttumista käteiskauppaan. Näin matka jatkuu vaivattomasti.

- Varsin fiksua on pitää autossa omaa ”miliisirahaa”. Parituhatta ruplaa hanskalokerossa, erillään muista rahoista. Se auttaa myös tinkimisessä, kun voi väittää, ettei ole enempää, Saari neuvoo

Ja jos kaikki menee miliisin kanssa pieleen, voi tarttua puhelimeen ja sanoa ”Finnish consulate”.
- Toimii usein, vaikka ei edes numeroa olisi, Saari naurahtaa.

Turvallisuus

Autovarkaudet, ryöstöt ja murhat värittävät tarinoita Venäjältä. Toki niitäkin tapahtuu, mutta tavallisen matkailijan kohdalla vaara on liioiteltu.

- Jos auto hajoaa tien päällä, todennäköisempää on, että joku tulee auttamaan kuin ryöstämään. Avun antaminen kuuluu venäläiseen mentaliteettiin, eikä avusta oteta maksua, Saari kertoo.

Nukkuminen autossa tien varressa tai edes levähdysalueella yksin pimeällä on asia jota, venäläiset itse välttävät. Niin on syytä tehdä matkailijankin.

Sen sijaan ympäri vuorokauden avoinna olevat huoltoasemat, miliisiasemat ja muut valaistut paikat keräävät öisin ympärilleen pitkät jonot rekkoja ja muita ajoneuvoja. Näissä paikoissa on turvallista, jos on tarve yöpyä autossa.

Levähdysalueita tai leirintäalueita ei ylipäätään ole juuri lainkaan. Tielläliikkujat yöpyvät useimmiten motelleissa tai hotelleissa, joita löytyy valtateiden varsilta.

Autovarkaudet

Tavallinen, huomioita herättämätön, ei-niin-kallis auto saa olla suhteellisen rauhassa varkailta Venäjällä. Toisin on kalliimpien autojen laita.

Useimmat motellit ja hotellit tarjoavat yöpyjille aidatun ja vartioidun parkkipaikan.

- Kalliit, varkaita kiinnostavat autot katoavat näiltä alueilta ihan samalla tavalla kuin vartioimattoman kadun varrelta. Parasta on liikkua autolla, joka ei houkuta varkaita, Saari kehottaa.

Auton varastaminen Venäjällä vaatii ison tukun rahaa. Koska miliisit pysäyttävät autoja tiuhaan, ei varastetulla autolla pääse pitkälle – ellei ole varaa lahjuksiin, jotka voivat olla jopa tuhansia euroja.

Vuosien aikana Saarelta on varastettu Venäjällä yksi ainoa auto, noin sadan euron arvoinen pakettiautovanhus. Varkaat jäivät nopeasti kiinni, koska heillä ei ollut rahaa miliisille.

- Jos et pelkää, että autosi varastetaan Keravalla, ei sitä varasteta Venäjälläkään, Saari toteaa.

Teksti: Katariina Kääpä
Kuvat: BigStockPhoto.com

Automatkailijan ABC Venäjälle -sarjan aiemmat osat:
Osa 1: Paperiasiat kuntoon
Osa 2: Aakkoset ja kartat haltuun

Oletko sinä autoillut Venäjällä? Kerro matkakertomuksesi ja parhaimmat kokemuksesi keskustelualueella Automatkailuosiossa.

468x400 Jattiboxi - NR1

Automerkit.fi esittelee:


Chevrolet Trax 2014 AutoesittelyLue lisää Chevrolet Trax autoesittelystä tästä

openx 468x200

UUSIMMAT UUTISET

UUSIMMAT UUTISET

10 uutista

PAIKALLISIA TARJOUKSIA

PAIKALLISIA TARJOUKSIA

Paikallisia tarjouksia 50 kilometrin säteellä sijainnistasi. Vaihda sijaintiasi tästä.
Haluaisitko yrityksesi tarjoukset tähän? STARTTI-paketti alkaen 27 € / kk. Sisältää ilmoituksen Palvelut-hakemistossa. Ota yhteyttä myyntiin.

News List 2

468x400 Jattiboxi - NR2

News List 3

News List 4

Video 400x325

News List 5

Mainos 468x60

Auton hinta vaikuttaa eniten auton valinnassa

Julkaistu: 15.09.2008 16:27
Auton hinta vaikuttaa eniten auton valinnassa

Ajoneuvohallintokeskuksen AKE:n tutkimuksen mukaan autoilijoille tärkein auton valintaan liittyvä ominaisuus on edelleen hinta. Polttoaineen kulutus, turvallisuus ja ympäristöystävällisyys ovat nyt hieman yleisemmin mainittu tärkeäksi ominaisuudeksi.

Tutkimuksessa ympäristöystävällisyyden ja polttoaineen kulutuksen vaikutusta auton valintaan tutkittiin erikseen. Tulosten mukaan...

Autoarvio: Koeajossa Audi A6 2.0 TDI 125 kW Business

Julkaistu: 15.09.2008 14:05
Autoarvio: Koeajossa Audi A6 2.0 TDI 125 kW Business

Kaksilitrainen diesel taloudellinen ja järkevä valinta A6:n moottoriksi. Suorituskyky on normaaliin ajoon täysin riittävä, vaikkakin jossain tilanteessa saattaa kaivata kuusisylilnterisen koneen voimaa.

Audi A6:n heikkouksia on perinteisesti ollut jousitusmukavuus. Nyt jousitusta on saatu parannettua huomattavasti. Nimismiehenkiharaa jousitus ei kuitenkaan selvitä niin hyvin kuin monessa...

Ford Focus RS markkinoille vuonna 2009

Julkaistu: 15.09.2008 11:37
Ford Focus RS markkinoille vuonna 2009

Ford RS -tuotemerkki tekee ensi vuoden alussa paluun parempaan käsiteltävyyteen ja pitoon suunniteltuna Ford Focus RS:nä. Erittäin suorituskykyiseksi kuvailtu 300-hevosvoimainen auto on toinen Focus-malli, joka kantaa RS-logoa.

Fordin kehitystiimi on halunnut tuottaa RS:ää kehitellessään auton, joka on jännittävä ja suorituskykyinen, mutta soveltuu myös hyvin jokapäiväiseen käyttöön....

Tulossa Pariisi 2008: Subarulta diesel-versiot Foresterista ja Imprezasta

Julkaistu: 15.09.2008 08:28
Tulossa Pariisi 2008: Subarulta diesel-versiot Foresterista ja Imprezasta

Subarun valmistaja Fuji Heavy Industries vahvistaa määrätietoisesti diesel-mallistoaan, joka on suunnattu erityisesti Euroopan markkinoille. Tehdas esittelee Pariisin autonäyttelyssä diesel-versiot Forester- ja Impreza-malleistaan. Molemmissa on voimanlähteenä nelisylinterinen 2.0D, joka on turbolla varustettu 2-litrainen diesel-bokseri- eli -vastaiskumoottori.

Uusi 2.0D on hieman...

Audi A6 uudistui

Julkaistu: 12.09.2008 15:38
Audi A6 uudistui

Audi on päivittänyt koko A6-mallistonsa. Uudistukset koskevat sekä Audi A6 Sedan ja Avant että A6 allroad, S6 ja RS6 -malleja. Suomeen uutuusmallisto tulee loppusyksystä 2008.

Audi on uudistanut A6 mallistonsa hienovaraisilla tyylimuutoksilla, sekä uusituilla moottorivaihtoehdoilla. Valmistaja ilmoituksen mukaan uudistusten avulla...

Uusi Suzuki Alto 2009

Julkaistu: 12.09.2008 11:20
Uusi Suzuki Alto 2009

Suzuki Motor Corporation esittelee Pariisin kansainvälisessä autonäyttelyssä Suzuki Alton. Suzukin muotoilijat ovat laatineet kompaktille korille tyylikkään, urheilullisen ja nuorekkaan yleisilmeen. Auton ilmanvastuskertoimen ilmoitetaan olevan pieni.

Täysin uusi Alto on pienikokoinen ja kevyt ja omaa hyvät taloudelliset ominaisuudet sekä matalat CO2-päästöt.  Valmistajalta...

Dodge hakee Journeylla monikäyttöisyyttä

Julkaistu: 12.09.2008 08:53
Dodge hakee Journeylla monikäyttöisyyttä

Dodge pyrkii vastaamaan kuluttajien toivomukseen käytännöllisestä ja muunneltavasta autosta, joka sopii monenlaisiin tarpeisiin tuomalla markkinoille Dodge Journeyn. Dodge Journeyssä on pyritty huomioimaan auton taloudellisuus, hyvä varustelutaso, turvallisuus ja ympäristöarvot.

Dodgen kaksilitrainen pumppusuutindiesel on taloudellinen ja vähäpäästöinen. Myös uusi...

Haastaja: Audi A1 Quattro

Julkaistu: 11.09.2008 17:16
Haastaja: Audi A1 Quattro

Kun Audi kertoi haluavansa Mini Cooperille kilpailijan, ja tuovansa sen näytille Tokion autonäyttelyyn innostui allekirjoittanut aiheesta. Onhan Minin loistavat ajo-ominaisuudet tiedossa.

Nyt Audi on julkistanut kuvia siitä, että puheet olivat tosia. Kompaktiin luokkaan sijoittuva urheilullinen hybridi-neliveto tullaan näkemään konseptina Tokion autonäyttelysssä. Kolmiovinen,...

Kysyntä ja tarjonta määräävät katsastuksen hinnan

Julkaistu: 11.09.2008 11:24
Kysyntä ja tarjonta määräävät katsastuksen hinnan

Katsastus on laissa määrätty pakollinen toimenpide, josta peritään maksu. Myös toimenpiteen laatu ja sisältö on säädelty asetuksilla ja viranomaisohjeilla siten, että katsastusmenetelmät ovat samanlaiset jokaisella katsastusasemalla. Lisäksi laki turvaa katsastusasemille varman kysynnän, koska autoa ei voi jättää katsastamatta.

Katsastusasemien hintataso on jätetty...

Mini Crossover 2010

Julkaistu: 11.09.2008 07:28
Mini Crossover 2010

Mini on julkaissut ensimmäiset viralliset kuvat Crossover konsepti autosta. Se osoittaa että BMW ei ole menettänyt huumorintajuaan, ja että se on tosissaan tuomassa neliveto Minin markkinoille jossain kohtaa 2010.

Näistä kuvista selviää selkeästi minkä tyylisiksi tulevaisuuden Minit suunnitellaan. BMW:n maineena nimittäin on se, että konseptista tuotantoversioon ei yleensä ole kovin...

300x250 Mainos

Esittelyssä

Näppärän kokoinen katumaasturi Chevrolet Trax on sisältä suurempi kuin ulkonäkö antaa ymmärtää. Tekniikkavaihtoehtoja ovat bensa- tai dieselmoottori, manuaali- tai automaattivaihteisto ja etu- tai neliveto. Edullisin etuvetoinen maksaa 19 900€.

NÄKÖKULMAT

NÄKÖKULMAT

Nastoja myös on/off

Julkaistu: 11.03.2013 13:20:00

Nastoja myös on/off Suomi on talvimaa, kymmeniä vuosia sitten oli vielä talvisempaa. Oli siten luonnollista, että meillä alettiin autojen yleistyessä kehittää rengasta talviajoon.

Suomalainen rengasvalmistaja onkin tehnyt karkeakuvioisia Hakkapeliittoja 1930-luvulta alkaen. Ne ko


300x250 Boksi

Autouutiset

AUTOMERKIT

AUTOMERKIT

Audilta tulossa uutta TT-perheeseen – 408 hv offroad

Julkaistu: 24.04.2014 17:44:00

Audilta tulossa uutta TT-perheeseen – 408 hv offroad Audi esitteli Pekingin kansainvälisessä autonäyttelyssä Audi TT offroad -konseptiauton. Uutuus yhdistää coupémaisen urheilullisuuden kompaktiin SUV-kokoluokkaan. "Audi TT offroad on esimakua siitä, millaiseksi TT-perhe voisi tulevaisuudessa kasvaa" kertoo Audi AG:n hallituksen jäsen Ulrich Hackenberg.

Plug-in-hybriditekniikalla toteutetun konseptiauton kokonaisteho on 300 kW (408 hv) ja maksimivään


AUTOESITTELYT

AUTOESITTELYT

Autoesittely Citroën C4 2013

Julkaistu: 25.01.2013 00:00:00

Autoesittely Citroën C4 2013 Citroënin tiellä massavalmistajaksi keskiluokan ZX oli aikoinaan merkittävä askel. Se oli hyvin tavanomainen auto, jonka avulla Citroën valloitti uusia asemia markkinoilla.

ZX:n ja Xsaran jälkeen yritettiin hieman persoonallisempaa ratkaisua, mutta ensimmäisen sukupolven


KOEAJOT

KOEAJOT

Koeajo Mazda 6 2.0 (145 hv) Premium Plus 2013

Julkaistu: 27.03.2013 14:04:00

Koeajo Mazda 6 2.0 (145 hv) Premium Plus 2013 Mazda joutuu tasapainottelemaan eri markkina-alueiden vaatimusten välillä. Uudessa Mazda 6:ssa päädyttiin järkevältä kuulostavaan ratkaisuun: isoa autoa kaipaavat Amerikan markkinat saivat ison sedanin ja Eurooppaa varten tehtiin akseliväliltään 6,5 cm lyhyempi farmarimalli.

Suomessa Sedan on kokoerosta huolimatta farmaria halvempi. Suuret mitat lisäävät osaltaan auton n


300x250 Boksi

AUTONÄYTTELYT

AUTONÄYTTELYT

Tältä näyttää tulevaisuuden Subaru Legacy

Julkaistu: 18.11.2013 16:12:00

Tältä näyttää tulevaisuuden Subaru Legacy Subaru Legacy täyttää ensi vuonna 25 vuotta. Juhlan kunniaksi Subaru esittelee keskiviikkona Los Angelesin autonäyttelyssä nelivetoisen Legacy Conceptin, jonka muotoilu ja design näyttää tulevaisuuden Legacy-mallistolle suuntaa.

Subaru juhlistaa ensi vuonna 25 vuotta täyttävää Legacy -perheautomallistoa, esittelemällä kes


GO GREEN

GO GREEN

Nostaako uusi päästönormi dieselautojen hintaa?

Julkaistu: 03.03.2014 09:13:00

Nostaako uusi päästönormi dieselautojen hintaa? Lehdistössä on esitetty huolestuttavia ennusteita syyskuun alussa voimaan astuvien Euro 6 -päästönormien vaikutuksesta dieselmoottoristen autojen hintoihin Suomessa.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä voimaan astuva Euro 6 pudottaa sallitun typen oksidien määrän


PALVELUT

PALVELUT

Auton pinnat kuntoon – huomattava vaikutus myyntihintaan!

Julkaistu: 24.01.2014 21:23:00

Auton pinnat kuntoon – huomattava vaikutus myyntihintaan! Kuvassa myyntikuntoon ehostettu Mercedes-Benz E 200 CDI Sedan, joka on rekisteröity alkuvuodesta 2011 (autoa pesty automaattipesussa noin pari sataa kertaa ennen käsittelyä). Mittarissa tekohetkellä oli yli 300 000 km.

Autokuume iski ja oma auto pitäisi myydä ennen uuden hankintaa, mutta myytävä kohde ei ole enä


RENKAAT

RENKAAT

Bridgestonelta uuden sukupolven ilmaton rengas

Julkaistu: 05.12.2013 09:25:00

Bridgestonelta uuden sukupolven ilmaton rengas Bridgestone Corporation on julkistanut Tokion vuoden 2013 autonäyttelyssä kehittämänsä toisen sukupolven Air Free konseptirenkaan, jota ei tarvitse täyttää ilmalla. Uusi mullistava rakenne parantaa renkaan kantokykyä, ekologisuutta ja ajo-ominaisuuksia. Air Free konseptirenkaaseen tehdyt parannukset tuovat Bridgestonen askeleen lähemmäksi käytännössä toimivaa ja sarjatuotantoon soveltuvaa ilmatonta rengasta.

Ajoneuvon painon kantaa renkaiden sisäosan ainutlaatuinen puolarakenne. Renkaita ei siis tarvitse t


MUUT UUTISET

MUUT UUTISET

Tässä on Vuoden Auto 2014

Julkaistu: 04.03.2014 14:58:00

Tässä on Vuoden Auto 2014 Tämänvuotinen Vuoden Auto -äänestys oli tavallista jännittävämpi, sillä seitsemän finalistin joukossa vastakkain oli neljä hyvää perinteistä autoa, yksi loistoauto ja kaksi uusimman tekniikan sähköautoa. Ääntenlaskenta tapahtui Geneven autonäyttelyn aattona järjestetyssä tilaisuudessa, ja ykköseksi nousi Peugeot 308:n ennen BMW i3:a ja Tesla Model S:ää.

Euroopan 58 johtavaa autotoimittajaa antoi Peugeot 308:lle yhteensä 307 ääntä. Voitto oli selke


VIIHDE

VIIHDE

Belgiassa nauretaan suomalaiselle pissapoikamainokselle

Julkaistu: 27.02.2014 13:40:00

Belgiassa nauretaan suomalaiselle pissapoikamainokselle EU:n kylmimpiin paikkoihin kuuluvaan Sallan Naruskaan on pystytetty kuuluisan belgialaisen Manneken Pis –patsaan velipoika. Brysselin pissapoika sammutetaan aina pakkasten ajaksi, mutta Naruskan ensimmäinen ja ainoa nähtävyys lorottaa ylpeänä ääriolosuhteissakin.

Aivan pelkkää vettä suihkulähteessä ei lirise, vaan neste on terästetty tuulilasinpesunesteell


160x300 Suurtaulu 1

160x300 Suurtaulu 2TILAA UUTISKIRJE


Tilaa kirje tästä
Sähköinen uutiskirjeemme ilmestyy kerran viikossa. Uutiskirje sisältää uutiset tiiviissä paketissa. 
Tilaa ilmainen uutiskirje tästä!
 

160x300 Suurtaulu 3

160x300 Suurtaulu 4TUOREIMMAT UUTISET


Tilaa tuoreimmat uutiset RSS syöte
Mitä autoilun maailmassa tapahtuu? Seuraa uutisia Kaikki RSS-syötteen avulla. 

 

160x300 Suurtaulu 5

160x300 Suurtaulu 6

160x300 Suurtaulu 7

160x300 Suurtaulu 8

160x300 Suurtaulu 9

160x300 Suurtaulu 10

160x300 Suurtaulu 11

160x300 Suurtaulu 12

160x300 Suurtaulu 13

160x300 Suurtaulu 14

160x300 Suurtaulu 15

160x300 Suurtaulu 16

160x300 Suurtaulu 17

160x300 Suurtaulu 18

160x300 Suurtaulu 19

160x300 Suurtaulu 20

160x300 Suurtaulu 21

AUTOESITTELYT

AUTONÄYTTELYT

TURVALLISUUS

Go Green

CLUBi

Autoesittely Citroën C4 2013
Tältä näyttää tulevaisuuden Subaru Legacy
Nostaako uusi päästönormi dieselautojen hintaa?
Pikavuoro maailman ympäri – rajanylitys Kiinaan "kovalla rahalla"

Citroënin tiellä massavalmistajaksi keskiluokan ZX oli aikoinaan merkittävä askel. Se oli hyvin

Subaru Legacy täyttää ensi vuonna 25 vuotta. Juhlan kunniaksi Subaru esittelee keskiviikkona Los

Lehdistössä on esitetty huolestuttavia ennusteita syyskuun alussa voimaan astuvien Euro 6 -pääst

Maailmanympärimatkalla oleva suomalaisbussi ei pääse jatkamaan matkaansa Laosista Kiinaan. Kyydis

265x250 Autourheilu

Pikalinkit

Lähetä linkki
Nimi:*
Lähettäjän sähköposti:*
Vastaanottajan sähköposti*
Viesti:
Uutiskirjeen tilaaminen
Nimi:*
Sähköposti:*